
Evlilik birliğini sona erdirip boşanmak isteyen eş, bunu Türk Medeni Kanununa göre boşanma davası açarak mahkemeden talep edecektir. Tarafların, kanunumuzda yazılan anlaşmalı boşanma şartlarını taşımaması veya diğer eşin boşanmayı kabul etmemesi veya eşlerin boşanma şartlarında anlaşamaması halinde açılan davaya çekişmeli boşanma davası adı verilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları genel boşanma sebebine dayalı veya özel boşanma sebebine dayalı olmak üzere iki farklı şekilde açılabilmektedir:
Genel boşanma sebepleri, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan tüm sebepler olarak özetlenebilir. Buna yaygın kullanımda şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası adı da verilmektedir. Bu boşanma sebebi her evlilik için farklı bir sebep olabilir. Örneğin; bir evlilikte eşine hakaret etmek boşanma sebebini oluşturacakken başka bir evlilikte ise evliliğin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmemek boşanma sebebini oluşturabilecektir.
Yargıtay tarafından, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayalı olarak açılan boşanma davalarında kusur olarak kabul edilip boşanmaya karar verilmesini gerektiren bazı hareketler şunlardır:
-Eşine onu sevmediğini söylemek,
-Eşlerden birisinin cinsel ilişkiden kaçınması,
-Eşlerden birisinin ailedekilere hakaret etmesi,
-Eşlerden birisinin çocukların bakımıyla, eğitimiyle, sağlık durumuyla hiç ilgilenmemesi…
Özel boşanma sebepleri ise kanunda sayısı sınırlı olarak sayılmış sebeplerdir. Bunlar;
-Zina yani aldatma sebebiyle boşanma davası
-Eşin hayatına kast etme, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış sebepleriyle boşanma davası
-Suç işleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme nedenleriyle boşanma davası
-Eşin evi terki sebebiyle açılan boşanma davası
-Akıl Hastalığı sebebine dayalı olarak açılan boşanma davasıdır.
Özel boşanma sebeplerine dayalı olarak açılan boşanma davalarında davayı açan taraf karşı tarafın kusurlu olup olmadığını değil kanunda sayılan özel boşanma sebebinin gerçekleştiğini kanıtlamakla yükümlüdür. Oysaki genel boşanma sebeplerine dayalı olarak açılan boşanma davalarında ise davayı açan taraf, dava açtığı eşinin kendisinden daha kusurlu olduğunu ispat etmelidir.
Çekişmeli boşanma davasının açılması ile bu davada yoksulluk nafakası, çocuklar var ise iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminat talepleri, ev eşyalarının paylaşımı, ziynet eşyalarının paylaşımı, çocukların velayetinin kimde kalacağı gibi konular da bu davada görülmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarının dava dilekçelerinin hazırlanması, dava sürecinde yazılması gerekli tüm dilekçelerin yazılması, kişinin haklı olduğu durumların ispat edilmesi, duruşmalarda kişinin hak ve alacaklarının korunması ancak boşanma davalarında deneyimli bir avukat tarafından yürütülmelidir. Çünkü; çekişmeli boşanma davası sürecini yürütebilmek hukuki bilgi ve birikim gerektiren bir şey olup, haklı olmanın haklı çıkmak anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Dilekçelerde unutulan veya yanlış yazılan bir şeyin büyük hak kayıplarına sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bozüyük’te yer alan hukuk büromuzda, boşanma davası açmak isteyen kişilere hukuki destek sağlanması, boşanma davası dilekçelerinin hazırlanması, boşanma davalarında kişilerin avukatlığının yapılması, boşanmaya dayalı nafaka talebinde bulunulması, maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulması, velayet talebinde bulunulması konularında hizmet vermekteyiz. Çekişmeli boşanma davalarınızda hukuki olarak danışmak ve hizmet almak için Sevinç&Sağlam Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.